Vitello Tonnato (borjú tonhalas-kapribogyós szósszal)
Hozzávalók
A húshoz:
600 g borjúcomb vagy bélszín
1 szál zeller
1 közepes méretű hagyma
1 répa
1 pohár száraz fehérbor
só ízlés szerint
A szószhoz:
1 konzerv 240g-os Rio Mare Tonhal olívaolajban
2 tojássárgája
4 olajban eltett szardellafilé
1 evőkanál jól leszűrt, ecetes kapribogyó
280 g olívaolaj
½ citrom leve
só és bors ízlés szerint.
Stampa Ricetta
Elkészítés
1. Forralj fel 2 liter vizet, add hozzá a nagy darabokra vágott, jól megtisztított zöldségeket, a bort és a húst, ízesítsd sóval; főzd kb. másfél órát, majd hagyd kihűlni a levesben.
2. Egy tálban vagy robotgépben keverd össze a tojások sárgáját, egy csipet sót és néhány csepp citromlevet először lassan, majd egyre gyorsabban, miközben lassan olívaolajat csurgatsz bele.Mikor a szósz kezd összeállni, apránként add hozzá a citromlevet.Ha a majonéz „összefut", üss egy tojássárgáját egy tiszta tálba, erőteljesen verd fel, és kezdd el apránként hozzáadni az összefutott majonézt. Ha szorít az idő, használhatsz 250g konyhakész majonézt is. Mikor a majonéz elkészült, add hozzá a tonhalat, a szardellát és a kapribogyót, majd ezt is turmixold össze egy percig, hogy sima, krémes szószt kapj.
3. Ha szeretnéd, hogy a tonhalas szósz még selymesebb legyen, hozzáadhatsz pár kanálnyi hideg húslevest, amiben a hús főtt. Könnyebbé is teheted, ha pár darab főtt zöldséget is hozzáadsz, amivel a húslevest ízesítetted; ebben az esetben természetesen újra össze kell turmixolnod a hozzávalókat.
4. Szűrd le, majd vékonyan szeleteld fel a hideg húst, és rendezd el a szeleteket egy tányéron.Öntsd le a szósszal, hagyd, hogy az ízek legalább egy órán át hűvös helyen összeérjenek, és már tálalhatod is.